18 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Klart för F1 Sprint på Monza

Det är nu bekräftat att nästa test av sprintformatet i Formel 1 blir på Monza i Italien.

När nyheten om sprintformatet släpptes så sas det att man ville prova det på tre tävlingar under säsongen och det pratades tidigt om att Brasiliens GP kunde vara ett av dessa. Det första testet kördes på Silverstone nyligen och nu har det alltså presenterats ett schema för tävlingen på Monza som avslöjar att det är platsen för test nummer två.

Sprintformatet går ut på att istället för ett traditionellt kval på lördagen och ett grand prix om drygt 30 mil på söndagen, så körs ett vanligt kval redan på fredagen. Detta kval avgör startordningen till “The F1 sprint” på lördagen. Sprinten ska heta just det, The F1 sprint, inte sprintkval, för det är inget kvalformat, och inte heller sprintlopp eller sprintrace, för då riskerar det att ta ära från den rätta tävlingen.

Sprinten är ca 10 mil lång, alltså 1/3 GP-distans, och resultatet från den avgör startordningen i Grand Prix-tävlingen på söndagen. Med längden på Monza-banan borde det innebära att sprinten blir 18 varv lång. Mer för publiken att se, både på tv men även på plats nu när många länder börjar öppna upp för publika evenemang så smått.

Datumet detta gäller är 10-12 september. Även på Monza kommer fredagens kval att köras sent, 18.00-19.00, medan sprinten körs 16.30-17.00 på lördagen och Grand Prix kl 15.00 på söndagen.

Text: Christer Hägglund
Foto: Lars Baron/Getty Images/Red Bull Content Pool

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna