17 C
Sundsvall
torsdag, juli 4, 2024

Krönika: Många rykten om Lewis Hamilton

Sedan säsongsavslutningen i Abu Dhabi har det pratats en hel del om Lewis Hamilton. Kommer han att fortsätta eller lägger han av?

Klart svårt att säga tycker jag. Jag förstår den falangen som tror på att Lewis fortsätter för möjligheten att ta det åttonde mästerskapet och verkligen bli en GOAT, Greatest Of All Times.

Men, och det är ett stort men i mina ögon, så finns det även en hel del som pekar på att han faktiskt kanske lägger formel 1-hjälmen på hyllan för gott.

Det första är bilen. Det kommer ett helt nytt reglemente och det brukar alltid kasta om förutsättningarna en hel del. Så blir det säkert även den här gången. Jag har stort förtroende för Mercedes ingenjörer och de har fått goda förutsättningar att skapa en bra bil inför nästa år. Men är den BÄST? Många andra stall skulle vara jättenöjda med en bil som är näst bäst eller tredje bäst i startfältet. Men är Lewis nöjd med en sådan bil? Tveksamt.

Det andra är balansen mellan förarna i stallet. Valtteri Bottas har gjort ett helt fantastiskt jobb vid sidan av Lewis. Vi fans har ibland velat se mer från Valtteri, mer utmaning, bättre fart, mer av allt. Men i Lewis ögon har han varit den perfekta teamkamraten, vilket han också sagt mer än en gång i officiella sammanhang. Nu när George Russel kliver in i teamet så kommer det att bli en helt annan dynamik. George är ung, hungrig och har redan visat när han fick hoppa in i Mercedes på Sakhir 2020 att han är lika snabb som de snabbaste. Han kommer sannolikt inte att ta en utpräglad roll som hjälpryttare på det sättet som Valtteri gjort.

Om vi tittar på senast det var konkurrens mellan förarna i teamet så var det 2016 när Nico Rosberg blev världsmästare. Det året slet så hårt på Rosberg att han slutade direkt efteråt och har inte kommit tillbaka till F1 efter det. Den som tror att det året inte också slet mycket hårt på Lewis Hamilton tror fel. Jag är helt övertygad om att han inte vill tillbaka till en sådan situation igen.

Nyckeln till balansen i teamet är, i mina ögon, de första 3-4 deltävlingarna 2022. Om George Russel och Lewis Hamilton kör tillsammans och George gör dåliga resultat är jag rädd att han blir nedtvingad till att bli hjälpryttare åt Lewis. Om han däremot gör bra resultat och Lewis har Max Verstappen OCH George Russel att tampas stenhårt med i tävlingarna så tror jag att kaoset är ett faktum och vi är tillbaka i 2016 igen.

En sak som anförs som anledning till att Lewis inte kommer att sluta ser jag tvärtom som en sak som talar FÖR att han kommer att sluta. Nämligen att han tappade sin åttonde titel och möjligheten att bli historisk på det sätt som han gjorde. Många ser inte Lewis som en looser nu, utan han blev ju RÅNAD på sin åttonde titel av FIA. Det tror jag kan ge honom en möjlighet att slinka ur den här situationen med äran i behåll.

Vem det skulle då ersättaren kunna vara? Ja, det är en sak som är ännu svårare att sia om än om Lewis lägger av eller inte, men att köpa tillbaka Valtteri Bottas är ett alternativ som det talas om. Oklart om han är så intresserad av det, nu när han blivit visad att han inte är teamets förstahandsval. Jag tror inte att det blir någon juniorförare, för teamet behöver nog en rutinerad förare för att ge feedback på den nya bilen i början av säsongen, så någon Oscar Piastri till exempel blir det sannolikt inte. Esteban Ocon är en förare som tidigare haft kopplingar till Mercedes genom deras juniorprogram, som skulle kunna vara ett alternativ. Det lär dock kosta en rejäl slant att köpa loss honom från det långa kontraktet med Alpine.

Vad tror du? Vem som har rätt får vi förhoppningsvis veta snart, för det är bara 83 dagar kvar till första start i Bahrain. Och det är inte speciellt lång tid för att få tag i en ny förare och förbereda allting för honom.

Text: Christer Hägglund
Foto: Formula1.com

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna