12 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

Mästaren är korad i DMEC

Den monstruöst stora arenen i Warszawa fylldes till bredden med en publik som ville se hur säsongen skulle avslutas i Drift Masters European Championship. Förarna som hade chansen till att ta serievinsten lär ha haft nerverna på utsidan av overallen, då de alla visste att det krävdes att lyckas med alla battles på vägen till finalen för att skaka om eller fixera serietabellen.

Förarna hade nött på hela dagen för att justera in sina chaserepor. Denna bana var verkligen konstruerad för att skapa bra battles. Med tanke på att tjugo förare hade kvalat på över 90 poäng så kunde förarna sätta bra leads och det brukar betyda att chaserundorna blir grymma.

I top 32:an så vart det några omkastningar. Kvalettan Kalle Rovanperä kämpade med tekniska svårigheter under dagen och kom inte till start i sitt battle. Även hans motståndare Oliver Randalu drogs med tekniska problem och kunde inte initiera i sin bye run, så ingen av dessa två förare gick vidare till top 16.

Joakim Andersson blev tyvärr slagen av Jakub Krol i sin battle. Joakim gav allt för att skaka av polacken men Krol var med som ett frimärke och därmed var den sista svensken ute ur tävlingen.

Jack Shanahan blev utslagen av Baggsy efter en ganska stökig one more time. Jack överroterade i zon 5 i sin lead och han fick inte till sin chase. Hans resa mot serietoppen tog slut här och nu var det bara att invänta hur många platser han skulle tappa i tabellen. Tyvärr drabbades han av en liknande historia förra året då stök ledde till att han lämnade över serievinsten till Piotr Wiecek.

In i top 16 följde fyra av sex av toppens förare med. Ute var som sagt Jack och Duane McKeever, så det fanns potential för att det skulle bli en del förflyttningar.

Stabile Pawel Korpulinski som trivs på dessa små tekniska banor hade en bye run och var direkt inne i top 8. De täta rundorna radades upp. Alla förare var taggade och nervösa.

Conor Shanahan var fortfarande i serieledning inför top16, men marginalen var liten till Heinonen. Det fick inte bli många platser mellan de två till Heinonens fördel om Conor skulle få behålla sin förstaplats. I top 16 ställdes Conor mot det polska wild cardet Dawid Sposob. Sposobs chase var riktigt bra, men i hans lead så slog polacken av och glädjen hos de irländska fansen var på topp. Conor vidare.

Lauri Heinonen var tvungen att ta sig genom Baggsy för att ta sig till top 8. Lauri är känd för att var hård i sina battles och det visste Baggsy så han gick för en oerhört aggressiv initiering. Dock blev det kontakt och Baggsy fick slå av. Lauri vidare.

In i top 8 var alla de resterande toppförarna med. Spänningen bara steg i tävlingen inför de 55 000 tillresta fansen.

Pawel Korpulinski mötte Juha Rintanen i första battlet i top8. Här skickade polacken ut finländaren ur tävlingen efter en one more time och fyran i mästerskapet fick följa den resterande delen av tävlingen från läktaren.

Piotr mötte Marco Zakuril. Efter en kontakt mellan dem så krökte Piotr till sitt framhjul och kunde inte fullfölja det efterföljande battlet. Ytterligare en toppförare ute ur tävlingen.

Kvar var nu Lauri och Conor. Stegen var så pass perfekt utformad att de först skulle få mötas i finalen om de tog sig hela vägen. Dock var Conors poängövertag så pass stort så skulle det bli så, så skulle hans poäng räcka till en serievinst.

Både Conor och Lauri tog sig vidare till top4. Pawel och Conor möttes och det blev en one more time. I Lauris battle vann han mot Marco. Nu var pressen enorm på Conor. En vinst mot Pawel och han skulle vinna serien. En förlust och han skulle potentiellt bli tvåa.

I deras one more time var nerverna utanpå bilarna. I väntan på resultaten kunde de inte stå stilla. Alla höll andan. Vinsten föll till slut på Conor och han var därmed kung i Drift Masters European Championship.

Dock var inte tävlingen slut här. Den polske raketen Pawel plockade tredjeplatsen efter att ha slagit ut tjecken Marco. Riktigt kul att vi fick se vår polske vänn komma upp på pallen i sin hemmatävling.

I finalen visade Conor var skåpet skulle stå. Hans chase var bättre än Lauris och tävlingsvinsten gick till honom.

Den slutgiltiga seriepallen såg ut som följande. Högst upp fick irländaren Conor kliva. Följd av Lauri som gjorde sin andra säsong i serien. På en tredjeplats kom ytterligare en finländare i form av rutinerade Juha Rintanen.

Vilken tävling, vilken säsong. Detta har varit en ynnest att få följa. Vi ser alla redan fram emot nästa års säsong. Hur ska detta toppas?

Text: Mattias Laago
Foto: Dennis Flink

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna