-2 C
Sundsvall
fredag, april 5, 2024

Påsksladden inleder Gatebil Scandinavian Drift Series

Då är det dags för förarna att ta på sig hjälmarna och göra upp om poängen i första deltävlingen i GSDS. Påsksladden skall avgöras på Elmia mitt under pågående Custom Motorshow. Det råder ingen tvekan om att det kommer vara rekordantal i publiken som beskådar de 51 förarna göra upp om segern.

Påsksladden

Uppehåll men något kyligt, så lyder väderprognosen. Det är många som under flera veckor spanat in detta. Ska det bli snö, regn eller sol? Ja buden har varit många, men det ser ut som att vädret kommer ge förutsikter till mycket rök.

Påsksladden

Banan är lik fjolårets, förutom att line up och däckvärmning sker på en annan plats, vilken ger förarna möjligheter att värma även framdäcken. Detta är av stor vikt när man ska kasta bilen i respektabla hastigheter mellan betongmurarna.

Påsksladden

Att ge sig in i startlistan och välja toppförarna är snudd på omöjligt. Arrangören har samlat ett oerhört namnkunnigt startfält. Vi ser förare som tävlat framgångsrikt i Europa, förare som placerat sig högt i tidigare Gatebil drifting serier, förare som vunnit nationella mästerskap. Detta slogs man verkligen av när man såg line upen inför träningspasset på fredagen. En enda lång rad av färggranna, välbyggda bilar med rak och fin plast.

Påsksladden

Träningen inleddes med några singelrepor för förarna. Detta för att känna på både bil och bana. För vissa var det även första gången bilarna kördes för säsongen då premiären är några veckor tidigare än normalt.

Påsksladden

Pass två för dagen innehöll tandemträning. Tempot var direkt högt och avstånden mellan bilarna var bitvis väldigt små. Förarna tycks gilla den lite mer tekniska banan. Resterande deltävlingar inom serien kommer att köras på betydligt större anläggningar så en variation i bansträckningar är bra för att sätta förarna skicklighet på prov.

Påsksladden

Nästa steg inom tävlingen är kvalet vilket förväntas vara klart runt klockan 18 på fredagen. Då får vi reda på vilka förare som får köra battles under morgondagen och vilka som får följa tävlingen från läktaren. Med detta startfält så kommer dat vara mycket hårt om platserna helt klart. Har man tagit en plats i stegen så har man alla redan då slagit ca 40% av startfältet vilket är bra att sätta i perspektiv.

Kan man inte vara på plats under morgondagen så finns en livestream på arrangörens youtubesida.

Text: Mattias Laago
Foto: Dennis Flink, Ann-Sofie Nilsson

Mattias Laago
Mattias Laago
Videograf och skribent som varit aktiv inom motorsporten sedan 2004. Brinner för att förmedla känslan från eventen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna