9 C
Sundsvall
torsdag, juni 13, 2024

Pato O’Ward tar sin 2a seger.

Pato O’Ward gjorde en enastående uppkörning under Indycars andra deltävling i Detroit. Från en sextonde startplats kämpade Pato sig upp genom fältet till en överlägsen seger, han lyckades plockade fyra platser under de sista sex varven.  

Det krävdes åtta lopp innan vi fick se någon ta en andra seger för året. Pato O’Ward tog inte bara sin 2a seger för året och sin 2a seger någonsin i indycar, han klättrade även upp i serieledningen allt i samma veva.

“Jag har haft en så vansinnigt bra bil hela helgen och det är enbart mitt fel att vi inte hade en bättre startposition” säger mexikanen. Jag pratade med Felix innan tävlingen och sa att jag skulle vinna för hans skull, jag gillar inte att inte kunna hålla mitt ord”

Felix som hade en mycket otäck avåkning under den 1a deltävlingen ersattes av Oliver Askew som tyvärr inte kunde fullfölja loppet pga motorproblem. 

Josef Newgarden var mycket nedslagen efter att förlorat ledningen i loppet när hans mjukare däck tog helt slut under de sista 10 varven ” Vi hade bilen alla tvingades slå, men gulflaggan mot slutet blev dödsstöten för oss, det är som det är, korten föll inte vår väg denna gången heller säger han. 

Newgarden som startade från pole började loppet på den hårdare gummiblandningen och var den som satte tempot i början av loppet, ett lopp som han ledde alla varv utom de tre sista.

När Dalton Kellett fick problem med bilen vid depåutfarten var det oklart om IndyCar skulle gulflagga loppet eller inte. Newgarden ville dra ut på sin första stint på svarta däck, men ville inte riskera den eventuella gulflaggssituationen gick in i depån tidigare än planerat kom ut på sin andra uppsättning hårdare däck.

Detta innebar att Newgarden skulle behöva köra slutet av tävlingen på de långsammare röda däcken. Han kände trycket från Colton Herta när det bara återstod tio varv av tävlingen, men den framstormande O’Ward, som avancerade 16 platser upp till ledningen, krossade Hertas förhoppningar om att vinna och gjorde samma sak mot Newgarden med enbart tre varv kvar.

Under slutet av loppet lyckades även Alex Palou ta sig förbi Colton Herta och knep därmed en tredjeplats som flyttade honom närmare O’Ward i tabellen. När nu serien gör sig redo för Road America leder O’Ward med en ynka poäng över Palou. Scott Dixon som efter en sammanstötning med Alexander Rossi och Romain Grosjean tidigt i loppet gick i mål på en sjunde plats ligger trea i serien, 35 poäng efter 2an Palou. Marcus Ericsson har under helgen klättrat till en 7e plats i tabellen.

Marcus Ericsson, som efter gårdagens seger, fick ett katastrofalt kval där han fick slut på bränsle, startade från en 22a plats och lyckades köra upp sig till en 9e placering under loppet. Marcus låg länge bra med i ledarnas tempo men efter den sista omstarten tappade han placeringar men lyckades ändå rädda en top10 placering. Marcus blev tidigt i loppet påkörd och intryckt i muren av Rinus Veekay som, av resten av loppet att döma, satsar på att bli någon typ av efterträdare till Sato med tanke på alla incidenter han är inblandad i och mestadels är orsak till. Marcus fick tursamt nog inga större skador på bilen och kunde utan större problem fortsätta loppet. 

Felix Rosenqvist som efter sin olycka inte fick köra dagens lopp har skrivits ut från sjukhuset där han tvingades stanna under natten för observation är friskförklarad så när som på ordentliga blåmärken och en stel nacke planerar att köra nästa race i Wisconsin kommande helg. 

Text: Robban Strandberg
Foto: Indycar.com

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna