13 C
Sundsvall
onsdag, juli 3, 2024

Philip Edberg tar klivet upp till SDS Pro

En av förarna som tar steget upp till årets SM i drifting är Philip Edberg. Vi känner Philip på pulsen inför säsongen.

Vem är Philip Edberg?
-Född och uppvuxen i Jönköping. Egenlärd eller såkallad “Youtube-smart”. Envis och krigar på igenom allt.

När började du köra drifting och vad gjorde att du fastnade för just drifting?
-Första gången jag körde “drifting” var jag och en polare fick låna en BMW E46 316i och sladda runt på en avlägsen vändplats. Det var sjukt kul, blev många varv i vändplatsen.
Redan då minns jag hur man letade sig ut mot kanten och försöka utmana sig själv. Är ungefär 10 år sedan. Var egentligen inte intresserad av bilar alls på den tiden. Men
när man fick körkort och köpte sin första bil så ökade intresset sakta, men då var det mer basic saker som var huvudvärk. Som att byta olja och tändstift var som att bestiga ett berg. Senare blev det lite Gatebil-besök på Mantorp med några polare som var intresserade sen blev man inspirerad att bygga en BMW Turbo för drifting. Hade ingen koll alls i stunden vad som behövdes göras men tog mig ann utmaningen och började steg för steg. Körde en BMW E36 några år sen skulle det tävlas. Köpte en Nissan S15 karross som nu idag är väldigt potent.

En till sak som gör drifting så unikt och kul är att oavsett kunskap eller ekonomi så kan man få körtid i en bil som är helt original och ändå ha väldigt kul. Fastnar man för det så blir det naturligt att man vill utvecklas men man lägger sig ändå på den nivå man vill.

Du hoppar nu upp till PRO, hur förbereder du dig för det?
-Målet är att vi ska kunna fullfölja alla tävlingar utan att få mekaniska problem som gör att vi får bryta. Så har jobbat med att försöka lagra upp på reservdelar så man kan laga de flesta haverier. Men sen även försökt fixa det lilla sista som man har stört sig på i fjol. Sista 10% på bygget tar väldigt lång tid att få ordning på! Vi uppgraderade även turbon redan förra året och testade lite Semi-slicks då. Så rent effektmässigt är vi redo.

Vem är största hotet i år tror du?
-Alldeles för många duktiga för att välja en. Ett startfält i år där man helt enkelt inte kan slappna av, i år får man kämpa!

Vem ser du mest fram emot att battla med i år?
-Tror alla battles kommer vara nått att se fram emot men för att nämna några får jag ta mina hemmaförare. Skulle vara grymt kul att battla Jonas Franzen, en garagepolare som har hjälpt mig mycket med att bygga bilen. Sen har vi Henrik Isaksson, skön lirare som man sätt upp till sen början av driftingen.

Vad är dina svaga sidor på banan?
-Om man kollar historiskt sätt så har det egentligen bara varit mekaniska strul som gjort att vi inte kunnat prestera eller fortsätta.

Vilket är ditt bästa minne inom driftingen?
-När man provåkte min nuvarande driftingbil för första gången var en otroligt skön känsla. När man lagt så pass mycket tid och äntligen får bränna av en ordenligt repa.

Följ Philips äventyr i Swedish Drift Series här på Motorsportmagasinet och genom seriens egna livestreams!

Text: Oscar Malmlund
Foto: Dennis Flink, Oscar Malmlund

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna