-2 C
Sundsvall
onsdag, april 3, 2024

Ready to Race på Kjula Dragway

Kommande helg öppnar Kjula Dragway sina portar för ännu en race weekend. Mälardalen Open #7 med 160 team anmälda i skrivande stund bäddar för en riktigt fartfylld helg.

Kjulas vändning av anläggningen inför året har visat sig väldigt uppskattad av de flesta. Att det flyter på bra under racen är det ingen tvekan om. Nästan 1400 tidkort har producerats under de två tidigare helgerna. Det är ju ingen exakt värdemätare men en fingervisning om att teamen och publiken får valuta för pengarna när de kommer dit.

Även publikantalet har ökat, numera släpps 600 personer in varje dag enligt rådande restriktioner. Att anläggningen sväljer mer publik än så är det ingen tvekan om och intresset är stort. Först till kvarn principen anammas för närvarande i entrén, så väckarklockan bör nog nyttjas under helgen.

SVDA, Scandinavian vintage dragrace association, i grunden en förarförening för de med en förkärlek till hur dragracing gick till förr, har mönstrat ett gediget startfält till helgen. Attitude before speed är honnörsord och att de kommer bjuda på show är det ingen tvekan om. Mycket uppskattat inslag vart än de dyker upp. Bland annat får vi se Caj Carlsson i sin front engine dragster, Strip Teaser. Stefan Flodell är klar med renoveringen av sin Super Nova gasser och Kjell Andersson, känd för sina episka burnouter med sin crown vic, Dogcatcher. Missa inte att ta en sväng förbi SVDA delen av depån under helgen och ha film i instamatic kameran.

Även om man gärna förknippar dragracing med amerikanska muskler så är det en hel del spännande byggen som körs i klassen 4to6 och någonstans i världen sitter det en person som fullkomligt älskar 4to6 racing. Race efter race går denne mystiske person in med prispengar att fördela i klassen. Detta har lett till att det är riktigt tuffa bataljer på strippen och intresset för 4to6 har ökat rejält. 

När man hör ordet dragracing så får man nästan alltid upp bilden av en dragster i skallen. Klassen Super Bracket huserar ett gäng dragsters varav de flesta rattas av kvinnor. Detta synliggör att i dragracing görs ingen skillnad på om du är man eller kvinna, alla tävlar på lika villkor.

Även i klassen Junior Dragster, där återväxten för sporten sker, är fördelningen mellan tjejer och killar 50/50. Fantastiskt kul och är du där som förälder med barn så kan jag rekommendera att besöka JR Dragster delen av depån för att få veta mer om vad som krävs för att komma igång med detta.

Att det kommer bli racing i toppklass under helgen är det ingen tvekan om. Poäng i Mälardalen Open serien ska plockas med hem och nya personbästa ska sättas i alla de klasser som finns på Kjula. Men som Ronnie Palmsäter och Börje Thunman, ägare av Kjula Dragway, alltid säger. ”Vi ska ha roligt när vi är här och ska längta tillbaka när vi kommer hem” 

Vi på Motorsportmagasinet finns såklart på plats hela helgen med både penna och kameror. 

https://www.dragracing.eu/event_details.asp?c=y&id=560 finner man listan på alla team och på www.kjuladragway.com all övrig information som kan vara av intresse.

Text: Henrik Lindberg
Foto: Henrik Lindberg

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna