-1 C
Sundsvall
lördag, februari 17, 2024

Rinus VeeKay tar sin första seger i GMR Grand Prix.

Foto: Indycar.com

Genom en rad ganska vågade drag och bra depåstrategi blev Rinus Veekay årets 3e förstagångssegrare i Indycar. Den 25-årige holländaren blev den fjärde föraren under 25 år att vinna ett lopp. 

VeeKay, som startade från en 7e plats, tog sig tack vare en mycket bra strategi upp i ledningen på loppet när endast 37 varv återstod. En ledning som länge i loppet hölls av Romain Grosjean som från pole gjorde ett enastående lopp. Veekays seger för Ed Carpenter Racing var teamets första seger sedan Josef Newgarden segrade i Iowa 2016. 

Foto: Indycar.com

”Vi hade en grymt bra bil och jag hade hela tiden på känn att vi skulle kunna ta en seger” säger VeeKay

Veekay pressade sig mellan Palou och Jimmie Johnsson och visare redan tidigt i loppet att han hade en bra bil och fortsatte att jaga ikapp Romain Grosjean i ledningen som han sedan tog ifrån schweizaren på det 45e varvet. 

Grosjean återfick ledningen när Veekay senare gick in i depån och det gav möjlighet till en andra strid mellan de båda, tyvärr uteblev den striden när Grosjean tack vare ett ganska långt depåstopp hamnade något efter Veekay väl ute på banan igen.

Veekay slog F1-veteranen med över 5 sekunder över mållinjen. 

Grosjean ledde loppet i 44 varv och slutade på en oerhört bra 2a plats i sitt 3e indycarlopp och fick sin första pallplats sedan 2015. Fransmannen som lyckades ta pole under kvalet var mycket nöjd med en andraplats. ”Det stöd och den uppskattning jag har fått av alla Indycarfans är otrolig, jag tror inte jag har slutat att le sedan jag flyttade till Indycar” Säger Grosjean

Trea i loppet blev Alex Palou, tätt följd av Josef Newgarden, Graham Rahal, Simon Pagenaud, Alexander Rossi, Scott McLaughlin, Scott Dixon och Marcus Ericsson. Felix Rosenqvist gick mycket besviken i mål på en 17e plats. 

De båda svenskarna hade ett oerhört dåligt kval och tvingades starta långt bak i fältet. Båda teamen måste göra ett bättre jobb om svenskarna ska ha en ärlig chans att vara med uppe i toppen. Marcus visade bra fart i mitten av tävlingen men tvingades till det vanliga bränslesparande undanflykterna när han fastnade bakom sin stallkamrat och teamets 1e förare Scott Dixon.  Inte heller Arrow Mclaren SP hade någon lysande dag under tävlingen, med både Felix (17e) och Pato O’ward (15e)  långt ner i resultatlistan.

Text: Robban Strandberg
Foto: Indycar.com

Robban Strandberg
Robban Strandberghttps://motorsportmagasinet.se/
Fotograf och skribent som började i rallyskogarna och har arbetat mig in på banorna. Fotar primärt Drifting och Racing men försöker hinna med lite Backe och Dragracing..

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna