14 C
Sundsvall
lördag, juni 15, 2024

Sprintkval redan i säsongens andra F1-lopp?

Det kan faktiskt bli verklighet med ett sprintlopp som kval redan kommande helg på Imola.

Foto: Monia Mascagni, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Det är Viaplay och Inside Racing som rapporterar om att förhandlingarna med teamen nu är inne i ett slutskede för att kunna genomföra test av det nya upplägget redan vid helgens GP. Loppet har det rekordlånga namnet Formula 1 Pirelli Gran Premio Del Made In Italy E Dell’emilia Romagna 2021 och hålls på banan Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari, som kallas Imola i folkmun efter staden där banan är belägen.

Upplägget som diskuteras utgår ifrån ett förkval på fredagens andra fria träning, FP2, som bestämmer startordningen i ett sprintrace om 100 km på lördagen. Slutresultatet i sprintracet bestämmer startordningen på söndagen, som går en normal gran prix-distans om minst 300 km.

Förslaget har varit uppe till diskussion flera gånger förut, men stoppats då det även innehållit delar med omvänd startordning för delar av fältet, det vill säga att exempelvis de tio första får omvänd startordning så att den som blir på tionde plats i sprintracet får starta först på söndagen, den som vinner får starta i tionde rutan. Detta har dock teamen, främst Mercedes, satt stopp för.

Det har tidigare pratats om att Kanadas GP skulle bli det första testet av förslaget, men det råder en stor osäkerhet om Kanadas GP kan genomföras. Banan är en stadsbana som kostar stora summor att bygga upp och om loppet måste genomföras utan publik kräver arrangören ett stort tillskott från Liberty Media för att täcka upp förlorade publikintäkter, vilket Liberty ännu inte har godkänt. Om Kanadas GP ställs in pratar bland annat Viaplays F1 Podcast om att Istanbul i Turkiet är aktuell som ersättare i kalendern.

Förutom diskussionerna om sprintkval har helgens tävling drabbats av ändringar i schemat, då lördagens kval annars skulle krocka med begravningen av Prins Philip, hertig av Edinburgh, i England, som avled den 9 april 99 år gammal. Kvalet genomförs därför kl 14-15 på lördagen och detta får följder även för FP3, då kvalet ska hållas 120 minuter efter FP3. Det kan även vara tider justerade för fredagen, så håll koll om du är intresserad av att följa hela Formel 1-helgen.

Text: Christer Hägglund
Foto: Monia Mascagni, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna