19 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Paretta Autosport, teamet som drivs av kvinnor

Paretta Autosport är ett Indycar team med just Indy 500 som specialitet, det som gör att teamet sticker ut, är att det drivs av kvinnor. Tanken är att erbjuda kvinnor samma möjligheter till att jobba med motorsport, teamchef är Beth Paretta.

2010 Indianapolis 500 Rookie of the Year Simona De Silvestro, är den kvinnliga föraren som ska ratta Indycar bilen för Paretta Aurosport. Bilen får motorn från Chevrolet och kommer att ställa upp i årets legendariska “The Greatest Spectacle in Racing.” 32 åringen från Schweiz är lite av en veteran med 5 starter i Indianapolis 500.

Teamet är en utökning av Indycar och Indianapolis Motor Speedway’s “Race for Equality & Change” program som startades upp juli förra året. Team Penske kommer att bistå med teknisk support vid förberedelserna inför tävlingen den 30 maj.

Paretta Autosport kommer integrera kvinnor i teamet, och försäkra sig om att teamet ger dem möjligheten till att vara med inom tävlandet, både som förare, ingenjör, mekaniker eller inom administrativa tjänster/marknadsföring och pr. Allt för att kunna ge kvinnor samma chans till att vara med i motorsportvärlden, på lika villkor som män.

“Idag börjar jobbet med att skapa jämlikhet inom motorsporten, tanken är att vi ska uppmana och stötta kvinnor att jobba hårt för en plats i teamet, antingen i bilen/runt bilen eller i den tekniska staben eller i ledningen för teamet.”

Paretta Autosport Teamchef Beth Paretta sade vid pressträffen: “INDYCAR har varit ledande och en välkommnande plats för kvinnor under många år, det har varit ett hårt jobb som kvinnor och män har gjort innan oss. Det är dem vi har att tacka för att vi nu har möjligheten, att fortsätta deras arbete. Därför startades INDYCAR’s ‘Race for Equality & Change’ som ska se till att dessa tillfällen fortsätter även i framtiden.

“Vårt team tillsammans med vårt tekniska samarbete med Team Penske, kommer jobba hårt för att ge Simona den bästa tänkbara bilen till Indy 500, allt för att hon ska kunna ta sitt bästa resultat. Konkurransen/tävlandet är vad som driver oss framåt, och Indy 500 är den bästa tävlingen i världen. Vi hoppas en dag snart, kunna ha ett kvinnligt ansikte på Borg-Warner Trophy bucklan.” Avslutar Beth med.

Teamets förare är inte ny inom racing, hon blev Rookie of the year 2010 på Indy 500. Simona De Silvestro fick också priset Tony Renna Firestone Rising Star Award för hennes 14:e plats. Hon har tävlat otaliga gånger i bl a Australian Supercars, hon har även varit utvecklingsförare i F1, kört i Formula E samt kört som fabriksförare åt Porsche i IMSA SportsCar Championship.

Text: Henrik Andersson
Bild: Joe Skibinski/Indycar.com

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna