18 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Tre norrmän i Formula Drift 2022, Forrest Wang utanför listan

Igår kväll presenterade Formula Drift listan över förare för den kommande säsongen. En lista bestående av 37 förare, varav hela tre är norrmän.

Mästarteamet 2021. Foto: Larry Chen, Formula Drift

Lika intressant är dock diskussionen om vilka som inte får köra, men mer om det lite senare. Vi har alltså tre norska förare i årets Pro-klass i Formula Drift. Den regerande mästaren Fredric Aasbø, andraårsföraren Simen Olsen och debutanten i Pro Ola Jæger.

Ola Jæger har kört ett flertal säsonger i Pro 2/Prospec och tar nu tillsammans med teamet Team Japan Auto steget upp till Pro. Kör sannolikt vidare med sin Toyota Supra MK IV.

Simen Olsen debuterade förra säsongen och slog många med häpnad, när han gjorde flera riktigt fina resultat. Nu är Simen tillbaka för en andra säsong, där han säger själv att han lärt sig massor under debutsäsongen. Kör en Toyota GR Supra.

Fredric Aasbø kräver ingen vidare presentation. Rutinerad som tävlat i serien i många år, på senare år för Toyota och Papadakis Racing, som är ett av de mest professionella teamen i FD. Fredric kör vidare med sin Toyota GR Supra byggd av Papadakis.

Forrest Wang. Foto: Larry Chen, Formula Drift

En diskussion och faktiskt namninsamling pågår just nu för att ge Forrest Wang möjlighet att köra i serien. Wang, som stått utanför tävlandet i två säsonger på grund av att familjen växt, vill köra men får inte plats i det 37 bilar stora startfältet. Att startfältet är just 37 bilar förklarar seriens VD och delägare Ryan Sage med att kvalformatet inte tillåter fler. Efter det första kvalåket kör de åtta sämst placerade förarna ett andra åk. Dessa ska då tävla om ett antal platser i stegen. Med 37 förare i startlistan tävlar dessa åtta om tre platser. Utökar man till 38 förare och fortfarande kör att de åtta sista tävlar om kvarvarande platser så blir det bara två att köra om, med 39 bara en. Därför har serien beslutat om ett tak på 37 förare och lämnar därmed publikfavoriten Wang utanför listan. Om man läser diskussionen kring Wang så lämnas teorier om att Wangs kritiserande av FD-organisationen under tiden han stått utanför även kan påverka beslutet att inte anta honom för en ny säsong.

Foto: Darren Kelly Motorsport

En riktigt spännande nykomling som jag följt lite tidigare och faktiskt även intervjuat vid något tillfälle är Darren Kelly från Nya Zeeland. Kelly kör en Nissan R35 GT-R med något så ovanligt som en RB under huven. Bilen var för något år sedan stort sponsrad av Nissan i Nya Zeeland. Han är mästare i D1NZ i hemlandet och tar nu steget över till USA för att prova lyckan där.

Formula Drift Pro 2022:
Fredric Aasbø, Norge
Aurimas Odi Bakchis, Litauen
Joao Barion, Brasilien
Trent Beechum, USA
Dan Burkett, USA
Jhonnattan Castro, Dominikanska Republiken
Rome Charpentier, USA
Chelsea Denofa, USA
Michael Essa, USA
Matt Field, USA
Chris Forsberg, USA
Ken Gushi, Japan
Dylan Hughes, USA
Taylor Hull, USA
Jonathan Hurst, USA
Ola Jæger, Norge
Jeff Jones, USA
Dean Kearney, Irland
Darren Kelly, Nya Zeeland
Ryan Litteral, USA
Joshua Love Novak, USA
Adam LZ, USA
Wataru Mauyama, Japan
Yves Meyer, Schweiz
Kyle Mohan, USA
Nick Noback, USA
Simen Olsen, Norge
Justin Pawlak, USA
Travis Reeder, USA
Joshua Raynolds, Schweiz
Alec Robbins, USA
Federico Sceriffo, Italien
Branden Sorensen, USA
Daniel Stuke, USA
Kazuya Taguchi, Japan
Ryan Tuerck, USA

Text: Christer Hägglund
Foto: Larry Chen, Darren Kelly Motorsport

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna