14 C
Sundsvall
tisdag, juni 18, 2024

Tuff säsong väntar för deltagarna i SDS

Att det kommer att bli en tuff säsong för den som vill placera sig högt i årets Gatebil Scandiavian Drift Series står klart när deltagarlistan presenterats.

Tony Averstedt och Ole Morten Davanger, två förare som kommer att mötas i årets SDS.

Totalt är det 50 förare som antagits till serien och av dessa är 23 svenskar, 21 från Norge, 4 från Danmark och 2 från Finland. I de 21 från Norge räknar vi också in Hunter Taylor, som står angiven som amerikansk medborgare men som bor i Norge tillsammans med sin make, den inom drifting inte helt okände Fredric Aasbø.

Många av förarna känner vi till sedan tidigare, men vi har även en hel del nykomlingar som har visat framfötterna i olika serier. Tittar vi på de starkast lysande stjärnorna, så är Tor Arne Kvia helt klart en av dessa. Norrmannen har placerat sig bra i Drift Masters European Championship under flera säsonger, från en pallplacering i premiären 2018, fram till en total femte plats säsongen 2022. Kvia väljer att trappa ned sitt tävlande säsongen 2023 då han satsar på sitt nybildade företag Kvia Engineering.

Från svenskt håll har vi dubble svenske mästaren och Gatebil Drift Series-mästaren Johan Andersson, Linköping. Johan är känd som en lugn och konsekvent förare som alltid är att lita på. Johan har haft tävlingsuppehåll de senaste säsongerna, men kommer med all säkerhet att ha ordning på både körning och prylar när det väl blir dags.

Odd-Helge Helstad är en norsk förare som visat sig vara stark i olika sammanhang. Han har bland annat kört Gatebil Drift Series med framgång och representerat Norge i FIA Motorsport Games.

Dessutom finns etablerade förare som inte nått de där riktigt stora framgångarna ännu, men där vi bara väntar på det stora genombrottet. Bland dessa kan vi till exempel nämna Kevin Brunberg, Philip Ågren, Martin Frejd, Øivind Bogen och Andreas Øvergaard.

Som exempel bland de relativt unga förare som har alla förutsättningar att slå igenom stort, om allt stämmer, kan vi nämna bland andra bröderna Max och Ludvik Vonka, Norge, samt Viktor Andersson och Alexander Svensson, Sverige.

Årets Gatebil Scandinavian Drift Series kommer att ta sin början på Elmia i Jönköping i påsk. Därefter följer deltävlingar på Vålerbanen i maj, Rudskogen i augusti och Mantorp Park i september.

Text: Christer Hägglund
Foto: Dennis Flink

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna