11 C
Sundsvall
måndag, september 4, 2023

Wiecek vinnare i DMEC-premiären

Efter ett spännande kval blev det dags för en inte mindre spännande eliminering från PS Racing Center!

Felix Lindvalls battle i topp 32 mot Michel Reichert började på bästa sätt när Reichert körde av i första repan. Dock kom han rejält på efterkälken i Reicherts lead, och det blev dömt en One More Time. I den kom Reichert aldrig från startplattan och Felix Lindvall vidare till topp 16!

Christian Erlandsson kvalade bra, som vi redan berättat. Dock känns det lite som att det aldrig kan få vara stolpe in för Christian. I battlen mot Stavros Grillis blev Christian på efterkälken i första åket, då Grillis i sin klassiska Toyota Corolla AE86 drog ifrån ruskigt snabbt. I andra åket hade Christian en skapligt bra leadlinje fram till mitten av banan ungefär, då Grillis fått problem och släppt av, men då ett styrstag gick av för Christian och bilen inte gick att styra. Eftersom båda avbröt andra åket fick man gå tillbaka till första åket där Grillis absolut hade fördel, vilket gav honom vinsten. Det visade sig att hans problem berodde på en motorproblem, och spred olja över första halvan av banan. Förutom att försena tävlingen mycket, är det stora frågetecken om han kommer till start i topp 16.

Topp 16 började med en stenhård nordisk duell, mellan kvalettan Tor Arne Kvia och Formula Drift-meriterade Juha Rintanen. Kvia åkte tyvärr på att han åkte långt utanför banan vid ytterzon 7, och rutinerade Rintanen vidare.

I sin battle mot Conor Shanahan kunde Felix Lindvall inte initiera på grund av ett tekniskt problem. Detta gav Conor Shanahan segern, utan att det blev någon kamp. Lindvall hade ut växellådan ur bilen mellan topp 32 och topp 16, och det kan ha varit samma problem som ställde till det ännu en gång.

För övrigt var det favoriterna som höll för förväntningarna, så i topp 8 slog Conor Shanahan ut Juha Rintanen, Adam Zalewski vann mot Benediktas Cirba i en av tävlingens bästa battles. Jack Shanahan och Piotr Wiecek hade ganska lättsam väg till topp 4.

Två unga men mycket rutinerade herrar var först ut i semifinalerna, där 21-årige Adam Zalewski var mästare i Drift Masters 2017 och Conor Shanahan som vann den första tävlingen när Drift Masters blev ett europeiskt mästerskap 2018. Förarna kör två mycket likvärdigt byggda Toyota GT86:or. Conors chase var mycket bra, men som vanligt möjliggörs en bra chase av en bra lead. Efter en jämn battle går Conor vidare till sin andra final.

I andra battlen i topp 4 var det drama i depån inför, där Jack Shanahan var klart osäker på om han kunde komma till start på grund av problem med vänster framhjul. Många kämpade för att få ihop det, och även Victor Joensuu syntes i livestreamen där han erbjöd delar som möjligen saknades. När körningen väl kom igång var Wiecek nära Shanahan under stora delar av banan, och Jacks leadåk riktigt bra. Shanahan ville inte vara sämre, och nivån på körningen var helt plötsligt uppe på en helt galen nivå. Utgången av den här battlen var verkligen inget som gick att förutse. Till slut blev det Wiecek som fick ta plats i finalen bredvid Conor.

Battlen om tredje platsen visare återigen körning på allra högsta nivå, där Jack Shanahan gör en, enligt grafiken, nära perfekt leadlinje, medan Zalewski har en riktigt bra proximity hela repan. Returen blev dock inte så spännande då Adam Zalewski fick en punktering redan tidigt. Jack Shanahan får tredjeplatsen till skänks.

Piotr Wiecek. Arkivbild, foto: Larry Chen

I finalen är det skillnad på fart. Piotr Wiecek visar prov på en helt otroligt snabb bil och Conor Shanahan ger allt han har för att hänga med, men har inte en tillräckligt snabb bil. I Shanahans lead gör Wiecek allt för att hänga på vid dörren, och gör det mycket bra. Segern mycket välförtjänt till Wiecek!

Conor Shanahan. Arkivbild, foto: Red Bupp Content Pool

En riktigt spännande tävling som avslutas med körning på högsta nivå.

Resultatlista
Plac Startnr Namn
1 215 Piotr Wiecek
2 79 Conor Shanahan
3 59 Jack Shanahan
4 29 Adam Zalewski
5 93 Benediktas Cirba
6 10 Axel Francois
7 36 Oliver Randalu
8 200 Juha Rintanen
9 498 Tor Arne Kvia
10 85 Felix Lindvall
11 55 Marco Zakuril
12 8 Stavros Grillis
13 202 Clemens Kauderer
14 206 Diogo Correia
15 99 Grzegorz Hypki
16 19 Manuel Vacca
17 20 Dmitriy Illiuk
18 14 Calin Ciortan
19 24 Max Cotton
20 43 Pawel Borkowski
21 101 Nodo Kodua
22 68 Christan Erlandsson
23 22 Krzysztof Romanowski
24 850 Michal Reichert
25 808 Mikkel Overgaard
26 113 Mevlud Meladze
27 599 Norbert Zamecz
28 205 Christopher Böhm
29 6 Gediminas Ivanauskas
30 42 Johannes Hountondji
31 63 Mikolaj Zakrzewski
32 203 Gregor Kavalir

Text: Christer Hägglund
Foto: Red Bull Content Pool, Larry Chen – Formula Drift

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna