20 C
Sundsvall
söndag, juni 30, 2024

40-årsjubilerande Söderknallen avgjord i helgen

Backtävlingen Söderknallen som avgörs på Södra stadsberget i Sundsvall har i helgen avgjorts för 40:e året.

“Vi hade i alla fall tur med vädret” är en klassisk svensk film från 1980, och titeln passar faktiskt riktigt bra för tävlingen som fick avgöras i till största delen bra väder. Vid lunchtid på söndagen kom det några regnstänk, men i den vida utsikten från Södra berget kunde man se att andra delar av Sundsvall drabbades betydligt hårdare av regnet.

SMK Sundsvall hade i vanlig ordning lagt banan delvis på de gamla delarna av vägen upp till Hotell Södra Berget, en väg som på senare år rätats ut för den normala trafiken. Banan är, just med de gamla delarna i bruk, en tight och knixig bana som kräver både skicklighet och mod hos förarna. Tyvärr är det faktum att vägen leder till ett hotell också ett stort hot mot tävlingen, då det ständigt måste göras uppehåll för att släppa trafik upp till och ned från hotellet.

Det tävlades i flera klasser, Supernationell, 2400, 2150, Rallybilar 2 WD, Rallybilar 4 WD Turbo, Supercar lites, Rallybilar gr F, Rallybilar gr E, fria bilar och en uppvisningsklass. Vid denna artikels skrivande var inte poängställningen efter deltävling 4 klar ännu.

Saabgurun Rolf Uhr hade lånat dottern Susanne Wehlens timeattackbil och gjorde sina försök uppför backeni klassen för fria bilar. Under söndagen hindrades dessa av ett trasigt spakställ. Man må ha de bästa kunskaper i motortrimning och goda förhoppningar, men de kompenserar inte att bara kunna köra på ettans växel tyvärr.

Bengt-Åke Ihren, Krokoms MK, hamnade under lördagen på taket med sin Saab 99. Detta hindrade dock inte Bengt-Åke från att stå på startlinjen även på söndagen. Starkt jobbat av teamet!

Håkan Johansson, mannen som vunnit Is-SM sedan Gustav Vasa gick i sjömanskostym, tog denna dag lite annat grepp under däcken till sin Volvo PV. En galet potent maskin och en förare som man måste lyfta på hatten för.

Under avdelningen spännande bilar var det inte mycket som kunde slå den Renault Megane V6 som Erik Persson, SMK Söderhamn, körde. Ett riktigt spännande bygge

Det återstår ännu att se om det kanske var den sista backtävlingen i Södra-backen. Hotellet med dess spaverksamhet och det allt större friluftsområdet som finns i anslutning till detta får stora problem med sin verksamhet vilket gör det svårt för klubben att få de tillstånd som behövs för att fortsätta. Det är också synd att man inte lyckas göra det till ett publikevent i nivå med de tävlingar som var för 30 år sedan. I början av 80-talet räknade man in 3800 besökare under tävlingarna, både tillresta och lokala, vilket såklart gjorde det lokala näringslivet mer intresserade av att stötta tävlingen och ge den de allra bästa förutsättningarna. Det går inte att komma ifrån att de ständiga avbrotten för att släppa trafik till och från hotellet också är ett stort problem för tävlingen.

För fler bilder från evenemanget av mig och fotograf Robban Strandberg, följ oss på sociala medier där vi publicerar bilder på Facebook och Instagram.

Text: Christer Hägglund
Foto: Robban Strandberg, Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna