16 C
Sundsvall
måndag, juli 1, 2024

Conor Shanahan håller liv i DMEC-mästerskapet!

Efter den tuffa kvalomgången under fredagen var det dags att ta sig in i topp 32-stegen idag.

Två svenskar hade lyckats ta en plats i stegen, Felix Lindvall som kvalade som nr 23 och Victor Joensuu som kvalade som nr 29.

Victor fick en tuff battle mot kvalfyran Jack Shanahan, som sett riktigt vass ut senaste tiden men som inte fick ut riktigt vad han ville i Österrike på grund av tekniska problem. I Jacks lead drog han ifrån men Victor gjorde förutom proximity en bra chase fram till den sista zonen när bilen kastade till lite. I Victors lead uppstod en omdiskuterad situation när Jack kör på Victor bil mellan zon 1 och 2. Vid en första anblick Jacks fel, men bedömarna såg situationen annorlunda, nämligen att Victor lämnade zon 1 för tidigt och gjorde sin transition så tidigt att man bedömde att han inte hade kunnat nå zon 2. Därmed en “unchaseable lead line” och segern till Jack.

Jag förstår resonemanget som bedömarna för, men att döma bort en förare för något som ännu inte har hänt känns verkligen inte helt ok och när den som tjänar på det hela återigen är en av de irländska stjärnförarna så är den beska eftersmaken i munnen inte långt borta.

Felix Lindvalls bil på väg in i depån. Foto: Markus Siverskog

För Felix Lindvall kom inte topp 32 längre än till burnoutboxen. En krasch under förmiddagen gjorde att bilen inte kändes helt ok. Felix ville inte riskera bilen inför morgondagens tävling och valde att avbryta. Tråkigt, men fullt förståeligt.

I topp 16 fick vi se ett familjärt möte i battlen mellan Jack Shanahan, kvalfyra, och lillebror Conor Shanahan, 20:e man i kvalet. Inte det bröderna vill såklart, eftersom båda jagar framskjutna placeringar och framgångar i tabellen. Tabelltvåan Conor tog hem battlen och hänger kvar i fighten.

En som ser ruskigt stark ut är Pawel Korpulinski i sin nya bil. Pawel har bytt ut sin BMW 1M mot en Nissan S14, en bil som Pawel och teamet verkar ha fått till mycket bra redan från start. Flera segrar i det polska mästerskapet och kvaltrea här i Riga, ger verkligen gott hopp om framtiden. Men hur långt räcker det idag?

I topp 8-battlen mellan Benedictas Cirba och Piotr Wiecek fick vi se battlen som vi blev lurade på i finalen i andra tävlingen i Österrike. En dramatisk battle där Cirba i lead var på väg att överrotera i den sista zonen, men genom kontakt med Wicek blev han knuffad i rätt spår igen. Wiecek var uppenbarligen störd och irriterad över detta och osäker på om bilen var skadad, men gav ett riktigt bra leadåk ändå, där Cirba överroterade precis framför den stora läktaren. Segern solklart till Wiecek.

Topp 4-battlen mellan Adam Zalewski och Conor Shanahan fick vi se två förare som kommer att finnas inom driftingens toppskikt under många år framöver. Två riktigt bra repor av båda förarna, och det fick gå till en One More Time. Ytterligare två riktigt täta repor och det hela kom till slut ned på en enda transition, där två av bedömarna tyckte att Conor Shanahan gjorde det bättre, medan den tredje ville ge segern till Zalewski, men majoritetsbeslut gäller och Shanahan till final.

Wiecek gjorde processen kort med tävlingens överaskningsman Zakrzewski och tog en välförtjänt finalplats mot Conor Shanahan.

Adam Zalewski fortsätter att imponera med sin jämnhet och vinner tredjeplatsbattlen mot Zakrzewski, vilket håller visst liv i mästerskapet.

I finalen mellan Piotr Wiecek och Conor Shanahan var Wiecek mycket snabb, i vanlig ordning, och Shanahan hade svårt att hänga med i tempot, men gjorde det förhållandevis bra. I Shanahans lead var Wiecek med mycket bra i chase, men i sista och eventuellt även i näst sista så stötte bilarna ihop, vilket ledde till att man stannade och Shanahan stötte lätt i muren. Sammanstötningen bedömdes dock vara Wieceks fel och Shanahan tilldöms sin andra seger! Den förra kom, som ni säkert minns, i Plock i Polen 2018.

Conor Shanahan poses for a photograph during the first stop of the Drift Masters European Championship in Greinbach, Austria on July 09, 2021. // SI202107140201 // Usage for editorial use only //

Resultatlista:
1 Conor Shanahan
2 Piotr Wiecek
3 Adam Zalewski
4 Mikolaj Zakrzewski
5 James Deane
6 Pawel Korpulinski
7 Benediktas Cirba
8 Max Heidrich
9 Jack Shanahan
10 Lauri Heinonen
11 Pawel Grosz
12 Krzysztof Romanowski
13 Sebastian Fontijn
14 Oliver Randalu
15 Martin Richards
16 Elias Hountondji
17 Max Cotton
18 Orjan Nilsen
19 Marco Zakuril
20 Tor Arne Kvia
21 Grzegorz Hypki
22 Axel Francois
23 Nikko Määttälä
24 Juha Pöytälaakso
25 Stephen Biagioni
26 Felix Lindvall
27 Juha Rintanen
28 Ivo Cirulis
29 Kevin Piskolty
30 Victor Joensuu
31 Nodo Kodua
32 Michal Reichert

Imorgon söndag fortsätter äventyret!

Text: Christer Hägglund
Foto: Markus Siverskog, Joerg Mitter – Red Bull Media Pool

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna