-2 C
Sundsvall
fredag, april 5, 2024

Fem förare med i kampen om STCC-tecknet!

Det är dags för final i STCC TCR Scandinavia på Mantorp Park i helgen. Hela fem förare är med i kampen om mästerskapet.

Den som inför tävlingen ligger i topp är den regerande mästaren Robert Dahlgren. Dahlgren jagar nu sin fjärde titel och därmed kliva in i den exklusiva skara förare som har fler än tre titlar, tillsammans med Richard Göransson och Thed Björk.

– Att komma till finalen som den jagade föraren är det bästa jag vet, det är det vi kämpar för. Och det är en speciell titelkamp i år. Tidigare har man tampats med en och samma förare i stort sett hela året. Men nu har vi fyra förare i kamp om titeln. Med det sagt så kommer vi inte köra annorlunda för att det är final. Vi kör som alltid med full attack med sikte på pole och segrar, säger Robert Dahlgren till stcc.se.

Närmast bakom Dahlgren jagar hemvändande Andreas Bäckman. Bäckman stärkte sina aktier mycket med en dubbelseger på Anderstorp för två veckor sedan, och befinner sig nu 24 poäng efter Dahlgren, med 65 poäng kvar att köra om.

– Mantorp är den banan jag har sett fram emot mest på årets kalender och jag hade bra fart där ifjol i mitt inhopp då jag även slog banrekordet i kvalet. Strategin inför helgen kommer inte att skilja sig något mot de senaste tävlingarna, även om det är final. Målet är att plocka så mycket poäng som möjligt, både i kvalet och i tävlingarna, så får vi se vart det tar oss, säger Andreas Bäckman.

Veteranen och hemmaföraren Mattias Andersson jagar på tredje plats. Andersson, som kört i mästerskapet i hela 22 år, har aldrig haft ett bättre slagläge inför finalen.

– Det är absolut kul att komma till finalen med en teoretisk möjlighet att ta guld för första gången. Sedan ska vi vara ärliga med att det måste gå väldigt dåligt för Dahlgren för att vi ska kunna ta guldet. Silvermedaljen ligger däremot i våra egna händer och vi går för medalj i helgen. Mantorp är ju den banan jag kört absolut mest på genom livet, 10 000 varv räcker nog inte och traditionellt sett har det gått väldigt bra för oss här, så känslan är helt klart bra, säger Mattias Andersson.

De två som dessutom har en teoretisk chans är Audi-föraren Tobias Brink och Lestrup Racing-föraren Oliver Söderström. Brink vann senast på Anderstorp men har 42 poäng upp till serieledaren. För Söderström är situationen ännu svårare, men chansen finns fortfarande. Söderström har tappat en del viktiga poäng på grund av incidenter på banan och en diskning senast på Anderstorp.

Finalhelgen inleds på fredagen på Mantorp Park, med tre tester och kval.

Text: Christer Hägglund
Foto: Oscar Malmlund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna