13 C
Sundsvall
tisdag, juli 2, 2024

Jack Shanahan tog en dubbel på Drivecenter Arena

Efter gårdagens spännande kval var det idag dags för eliminering i Drift Masters svenska deltävling. Och dramatiken uteblev inte heller här.

Kvaletta var alltså Jack Shanahan med ett kvalåk som gav hela 99 poäng från bedömarna. Tätt därefter Duane McKeever med 98 poäng. Gårdagens klarblå himmel hade till lördagen bytts till moln och enligt prognoserna en liten risk för regn under dagen.

Oturligt nog så kom det också en rejäl regnskur precis innan starten av topp 32 och det stökade till det rejält för en hel del av förarna. Andreas Lilja var först ut av svenskarna och han mötte rutinerade finländaren Juha Rintanen. Lilja gjorde två bra åk i svåra förhållanden, men det räckte inte utan Rintanen vidare till topp 16. Direkt efter var det Mikael Johansson, även han i en battle mot en finländare; Henri Haanpää i det ovanliga Mercedesen. Johansson körde bra, men Haanpää hade en liten fördel tack vare lite bättre proximity, fram till sista kurvan där ett misstag från Johansson avgjorde battlen.

Oturen fortsätter att grina Christian Erlandsson i ansiktet. Under det sista träningspasset gick en kolvbult av och motorraset var ett faktum. Jättetråkigt då Christian kört mycket fint under hela helgen. Joakim Andersson fick en svår motståndare i första rundan i Conor Shanahan. Jocke satsade rejält i sin chase och började med mycket fin proximity, något som tyvärr var svårt att hålla i de upptorkade förhållandena. Bra kört av Jocke men tyvärr segern till Conor.

Philip Ågren fick möta Lauri Heionen i sin första battle, och även den föll ut till finländsk favör. Kvar stod då en battle där vi visste att vi skulle få en svensk vidare, där Felix Lindvall mötte Victor Joensuu. I en bra battle där båda förarna körde bra, blev det kontakt i Felix leadåk. Victor bedömdes som vållande till den kontakten och Felix vidare med delvis trasig bil.

En spännande battle var den mellan Tor Arne Kvia och Dawid Karkosik. Den gick till en One More Time och vi var flera som var övertygade om att Karkosik skulle dra det längsta strået, men bedömarna röstade till Kvias fördel.

Höjdpunkten i topp 16 var utan tvekan returmatchen mellan Felix Lindvall och Piotr Wiecek. Efter den i efterhand mycket omdiskuterade battlen i Österrike kom de två att mötas igen. Felix gjorde en riktigt bra battle med två fina åk, men den här gången var Wiecek numret för stor. Han körde otroligt bra, och till skillnad från Österrike med rejäl vinkel, så segern välförtjänt till Wiecek. Det är dock roligt att Felix två gånger fått visa att han inte räds något motstånd.

I topp 8 kom James Deane och Conor Shanahan att mötas igen. Shanahan, med 2-0 i battles mot Deane, började i chase och gjorde ett bra åk, men när det blev ombytta roller visade Deane verkligen klass och gick vidare. I den sista battlen i topp 8 mötte Piotr Wiecek Tor Arne Kvia, och i sista böjen kom Wiecek för långt fram och stötte till Kvias bil med sitt bakhjul. Stopp för Kvia, men Wiecek dömdes som vållande i kollisionen. Därefter följde en nervös väntan för oss andra och ett panikskruvande för Kvias team, förstärkt av allehanda konkurrenter. Bland andra Ørjan Nilsen och Conor Shanahan kom till Kvias räddning, som också fick ihop bilen och kunde ställa upp i semifinalen mot Duane McKeever. En semifinal som han dock tyvärr förlorade efter en One More Time mot Duane McKeever. Jack Shanahan och James Deane gjorde i den andra semifinalen upp om den sista finalplatsen. Efter fantastisk körning var det Jack som tog platsen.

Battlen om tredjepris blev ytterligare en att minnas, där Tor Arne Kvia till sist lyckades vinna mot mångfaldige mästaren Deane.

Finalen mellan kvalettan Jack Shanahan och Duane McKeever blev en riktigt tät historia som fick gå till en One More Time. I den så tog Shanahan kommandot genom att rycka åt sig lite avstånd i första kurvan, ett avstånd som han lyckades hålla närmare i sin chase, vilket kom att fälla avgörandet och Jack Shanahan tar därmed årets första seger och en dubbel i och med kvalförstaplatsen!

Om man ska summera den första DMEC-deltävlingen i Sverige så tycker vi från Motorsportmagasinet att det varit ett mycket bra arrangemang. Förarna och DMEC-folket har verkligen gillat banan och bemötandet från Drivecenter Arena har varit fantastiskt. David Egan sa till och med under slutskedet av tävlingen att den var en av favoriterna någonsin i Drift Masters, vilket såklart är ett fantastiskt betyg. Chanserna att tävlingen återkommer till Sverige är nog goda efter detta.

Nästa deltävling är Riga, därefter följer Ferropolis i Tyskland och sedan finalen i Lodz i Polen.

Resultatlista
1 Jack Shanahan
2 Duane McKeever
3 Tor Arne Kvia
4 James Deane
5 Piotr Wiecek
6 Conor Shanahan
7 Juha Rintanen
8 Benediktas Cirba
9 Henri Haanpää
10 Yaroslav Tresh
11 Juha Pöytälaakso
12 Lauri Heinonen
13 Oliver Evans
14 Jakub Przygonski
15 Marco Zakuril
16 Felix Lindvall
17 Adam Zalewski
18 Victor Joensuu
19 Kevin Piskolty
20 Enver Haskasap
21 Christan Erlandsson
22 Philip Ågren
23 Mika Keski-Korpi
24 Michal Reichert
25 Mikael Johansson
26 Andreas Lilja
27 Dawid Karkosik
28 Joakim Andersson
29 Axel Francois
30 Norbert Zamecz
31 Alex Holovnia
32 Ville Kaukonen

Text: Christer Hägglund
Foto: Dennis Flink

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna