Jonna klev in i Timeattackvärlden 2018, men redan innan så var hon väl inbiten i att meka och köra samt utveckla bilen till att bli snabbare och bättre för varje år.
När man håller på med bilar inom racingen, oavsett om det är för trackdays, eller Timeattack tävlingar så vill man som oftast och utveckla bilen till att prestera bättre, gå fortare och så vidare. Jonna har följt samma mönster där bilen till en början är original och användes mest bland olika streetrace, trackdays och träffar. Men 2018 så klev Jonna in i Timeattackvärlden.
Vi tog kontakt med Jonna och ville ta reda på mer om denna profil, som kör en väl utvecklad och vass Nissan 200sx i Timeattacknu.se klassen Club Challenge.
Vi drar igång med bakgrunden, vem är Jonna?
– Jonna Jumisko, 41 år, Bor i ett hus på landet strax norr om Göteborg med min fru jenny. Jag jobbar som processoperatör och driver en firma som teknikkonsult. På fritiden när jag inte grejar med bilen eller garaget, så är jag scoutledare för barn och innebandymålvakt.
Vi börjar från början så alla får en lite backstory.
1980 föddes en liten pojk, Jag. Uppväxten var inte så lätt, jag var blyg och tillbakadragen, mycket för att jag inte kände mig bekväm. Kände att de här med att vara pojke kanske inte är min grej, experimenterade med mitt könsuttryck hela uppväxten, och största delen av mitt vuxna liv i smyg och gömde mig.
Skolan var tillslut över och jobb samt körkort var på gång. Började samtidigt fatta tycke för bilstereo och dB-Drag. Spela så mycket Decibel som det bara går, gillade att det inte var en bedömingssport utan det var ett exakt resultat som gällde. Tävlade med en Opel Kadett D, mellan 2002 – 2004, SM 3:a och EM 4:a som bästa resultat.
På alla dessa ljudtävlingar så fanns det många trimmade och snabba bilar, så jag tänkte att nån gång kanske man ska köpa sig en billig, sportigare bil och trimma lite. På våren 2004 hittade jag min drömbil. En helt original Nissan 200sx s14 ´94. Gled runt och poppade musik på sommarkvällarna, samt besökte bilträffar, körde massor med streetrace och en del trackdays första åren. Efter hand som man höjde laddtryck börja saker gå sönder och då uppgraderar man samtidigt, och då drar karusellen igång. Efter flera ras och tillslut ett generalras så kom jag fram till ett vägval.
– Tänkte, vad fan gör jag nu? De enda som är kvar att göra på en SR20 motor är fodrat block, och det blir dyrt. I samma veva byggde en kompis LS2 i sin s13, och övertalade mig till den mörka sidan. Sagt o gjort, LS2 + T56 köptes in och ett konverteringskitt från SIKKY, jag byggde elsystemet själv. Lekte med detta i några år, sladdade runt på gatebil, gasa med rattlås på streetrace och trackdays m.m innan jag sköt ett hål i blocket på en burnouttävling i trollhättan.
– I allt detta hade jag börjat jämföra mina tider med andra, i rejsas listor och emot Timeattacknu.se, här började jag fundera på att tävla i Timeattack. Tittade in regelboken och börja fundera på vart min bil passade in, med den nya motorn jag hade börja bygga strokad smidd LS3 på 6.8liter. Pro street blev klassen där jag körde mitt rookie år 2018.
Så nu står vi vid 2018, det år som du kör dina första tävlingar inom timeattack, hur gick det?
– Det finns massor att säga om varje säsong men här kommer en kort sammanfattning:
2018: Pro Street, 3 tävlingar sen generalmotorras, staken tittade ut – p11 i totalen.
2019: club challenge, en LS1 från skroten blev inhandlad som skulle hållas original för att passa in i klassen, en tävling han jag med och ett gäng trackdays. Sen blev de vevlagerras på andra tävlingen, renoverade motorn på 3 veckor! Första start dagen innan jag måste lasta och åka till mantorp! och kör sedan resten av säsongen – p10 i totalen.
2020: Club challenge. Kopplingsras fösta tävlingen i finalen. kör resten av säsongen men avslutar året med ett vevlagerras på näst sista tävlingen – P7 i totalen.
2021: Club challenge. Trött på vevlagerras så jag bygger torrsump. kör hela säsongen men generalmotorras i sista tävlingen med 2 stora hål i blocket – P7 i totalen.
Oj det låter som några rejält svåra säsonger, hur kommer man igen efter alla dessa turer?
– Bryta ihop och komma igen, igen, igen och igen… snart ska väl motorfan hålla? Utan familj, vänner, pitcrew, medtävlande och sponsorer hade hela satsningen varit mycket svårare. Förresten följ min resa på instagram @gummiskoo.
Undertiden allt ovan pågår så gör jag även en personlig resa, och börjar hitta den jag vill vara. Hösten 2020 kom jag ut till världen som Jonna, sjukt nervöst men samtidigt jävligt befriande.
Om vi nu tittar på förra säsongen, hur är känslorna efter den?
– 2021 är den säsong jag hittills är mest nöjd med, bra resultat, bra känsla i körningen och bra support av mitt pitcrew, som gjorde att jag kunde fokusera på körningen mer. Kvalade även 3:a på kinnekulle, galet nöjd! Men hade inte finalnerver nog att försvara denna fina kvaltid. Kom dock på en karriärsbästa 5:e plats i finalen!
Berätta lite om bilen du har?
– Bilen jag kör är en Nissan 200sx s14, som jag ägt i 18 år nu. D2 chassi, D2 bromsar runt om, fullbur, rensad inredning, sprinklersystem och mycket mer, och kronan på verket är en LS1 motor under huven. Torrsump, stor kam, portat insug, 1.7/8” LT headers m.m. Lämnar strax under 450 hästar. Bilen har en del aero också. Det mesta är hemmabyggt och inspererats av andra timeattackbyggen. Vingprofilen är lånad ifrån en formula studentbil ”MSHD” heter den om nån är intresserad. Första versionen gjordes i alu och var 180 cm bred och 46cm chord, men pga regeländringar så vart den för stor till 2021 säsongen. Så det blev att bygga en lite mindre vinge. Denna gång utskurna från ett polystyrenblock och sedan stackade samt ihoplimmade och ytterligare lager utanpå med epoxi, sen målad i Prideflaggans färger.
Vad blir det för klass till året?
– Jag kommer hålla mig kvar i Club Challenge 2022, sjukt rolig klass med stor variation på bilarna och mycket tighta tider.
Gör du några uppgradering på bilen till säsongen?
– Uppgraderingarna i år är att jag kommer köra med smidd motor, så nu borde den hålla? (jinxa inte mer nu) Sen så kommer jag byta ut min gamla glasfibersplitter, den har gjort sitt, nya splittern blir en i kolfiber. Ville göra mer med chassit i år, men motorn har kostat för mycket i vinter. Det kommer ju även en 2023 säsong!
Vad har du för målsättning till denna säsong?
– Målsättningen 2022 är att nå pallen på nån tävling och topp 5 i totalen.
Har du någon favoritbana?
– Favoritbanan är Kinnekulle, en bana som kräver följsam körning. En ändring av spårval i en kurva påverkar resten av varvet, vilket gör att det finns flera olika bra spårval. Det går åt många varv för att hitta det perfekta varvet. Trots mina ca 2000 varv på banan, så finns det fortfarande mycket att förbättra! Ett litet tips: Använd förarcoacher, de gör större nytta än att trimma bilen mer.
Gör du någon träning/sim körning för att förbättra din körteknik?
– Jag kör lite simracing när jag har en stund över. Jag har byggt ihop en enkare simrigg av 2”2 reglar, en sportstol och en G29 ratt med pedaler. En helt ok rigg att köra med. Utöver det så cyklar jag i skogen och spelar innebandy för att hålla mig någolunda i form. Men det viktigaste är ju såklart bastun, balsam för själen!
Vi tackar Jonna för denna intervju och önskar henne stort lycka till under säsongen 2022!
Text: Henrik Andersson
Bild: Oscar Malmlund