3 C
Sundsvall
torsdag, mars 28, 2024

Spännande start på Formel 1-säsongen

Efter säsongens andra lopp kan vi konstatera att det är jämnare än på många år i toppen av Formel 1.

Årets andra deltävling på Imola i Italien blev en spännande tillställning. Lewis Hamilton kvalade bäst och lyckades ta pole position, vilket inte är ovanligt. Det var nämligen hans 99:e start från första startrutan. På andraplatsen hittade vi en Red Bull, men inte med Max Verstappen bakom ratten utan Checo Perez. Det måste vara längesedan Max blev utkvalad av sin teamkamrat.

Strax före loppet kom det en liten regnskur, som på en del av banan blev ett rejält regn, vilket gjorde förhållanden extra spännande. Lopp med upptorkande förhållanden är ofta riktigt spännande, och det här skulle sannerligen inte bli något undantag. I starten blev det en hård fight mellan Max Verstappen och Lewis Hamilton om förstaplatsen, en fight som Max vann. Flera förare försvann tidigt på grund av avåkningar på den hala banan, som Nicolas Latifi och Mich Schumacher.

På varv 31 körde Lewis Hamilton av banan, men lyckades att undvika ett för hårt inslag i skyddsmuren, så bilen klarade sig relativt oskadd. Hamilton lyckades backa ut från sandfållan och komma tillbaka, och hade tur med tävlingens mest omdiskuterade situation.

Nämligen sammanstötningen mellan Valtteri Bottas och George Russel. De båda, som anses vara konkurrenter om den sits i Mercedes som Bottas nu innehar, stötte ihop på samma varv. Russel såg en chans att köra om Bottas som försvarade sig, Russel kom ut på den hala delen av banan eller till och med gräset, och körde in i sidan på Bottas bil. Säkerhetsbil och rödflagg, vilket gjorde att Hamilton kunde ta ett depåstopp för att byta sin skadade framvinge och stanna på samma varv som resten av fältet.

Från nionde plats arbetade Hamilton sig upp till andra, men Max Verstappen rådde han inte på denna dag. Verstappen hade snabbaste varv ett fåtal varv från slutet, men med en omkörning med öppen vinge lyckades Hamilton göra ett snabbare varv och få den extra VM-poäng som delas ut för tävlingens snabbaste varv.

Denna enda poäng är den som skiljer Lewis Hamilton och Max Verstappen åt i VM just nu, och jag tror att det hade betytt mycket för Max Verstappen, Red Bull Racing och för Formel 1-VM om poängen istället gått till Verstappen och vi hade haft en annan förare i ledningen än Lewis Hamilton.

Nya chanser 30 april – 2 maj, då i Portugal på Autodromo Internacional do Algarve, eller Portimao som den också kallas.

Text: Christer Hägglund