-0 C
Sundsvall
lördag, februari 17, 2024

Utbildning för driftingbedömare i Riga

Över 30 deltagare från de baltiska staterna deltog i den första FIA-utbildningen för driftingbedömare någonsin, som hölls i Lettlands huvudstad Riga.

Platsen för utbildningen var Bikerniki i Riga. Arkivbild.

Evenemanget, som delvis finansierades genom FIA Sport Grant Programme, hölls från 1 till 2 oktober och anordnades av Lettlands bilförbund (LAF) i samarbete med Litauens bilsportförbund (LASF) och Estonian Autosport Union (EAU).

”För den lettiska bilfederationen är det en stor ära att vara värd för de första driftingbedömarutbildningarna i samarbete med FIA och de andra baltiska ländernas förbund”, säger Linda Medne, generalsekreterare på lettiska bilfederationen.

”Det var ett efterlängtat evenemang men till slut lyckades vi stå värd för det, och det ser ut som att alla deltagare var glada över att vara här, väldigt angelägna om att veta mer om att bedöma drifting.”

Deltagare från Lettland, Litauen och Estland deltog i ett tvådagarsevenemang som bestod av teoretiska och praktiska delar, där det senare segmentet av träningen ägde rum på banan under den sista omgången av Baltic Drift Championship på Rigas Bikernieki Circuit.

David Kalas och Vernon Zwaneveld, FIA-bedömare med erfarenhet av FIA Intercontinental Drifting Cup och FIA Motorsport Games, leder utbildningen, delar med sig av bästa praxis och förlitar sig på sin stora expertis.

”Utbildningen hölls för att tända en gnista av passion för drifting, för att få nya människor till denna disciplin och hjälpa dem att bättre förstå en bedömares arbete och lära sig hur man blir det”, säger Kalas, som också är domarerepresentant för FIA:s driftingkommission.

Den teoretiska delen inkluderade presentationer och gruppworkshops med analyser av verkliga fallstudier och övningar i ämnen som att skapa banlayouter.

”Det handlade inte om att ge strikta riktlinjer, utan att hjälpa deltagarna att stödja deras analytiska tänkande, hur man bygger driftingbanor som uppfyller deras vision och hur man förklarar det för förarna”, säger Kalas.

”Jag är säker på att en hel del bra driftingbedömare kommer att dyka upp från gruppen”, sammanfattar han.

Vernon Zwaneveld, en av de två erfarna bedömare som ledde utbildningen.

Arrangörerna fick positiv feedback från deltagarna, där de allra flesta uttryckte en önskan att bli driftingbedömare.

Tidigare i år var Riga värd för den första europeiska upplagan av FIA IDC. ”I somras var vi glada över att vara värdar för ett av de viktigaste drifting-evenemangen i världen, FIA IDC. Driftingcommunityt i Lettland växer för varje dag”, säger Medne.

”Den här utbildningen visar att drifting är en viktig disciplin för vårt förbund. Det var också ett sätt att locka fler till motorsporten”, avslutar hon.

Liknande utbildning kommer att hållas i Tjeckien den 23-24 oktober. En session i Oman pågår också med detaljer som ska slutföras i sinom tid.

Källa: FIA
Text: Christer Hägglund
Foto: Christer Hägglund

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna