15 C
Sundsvall
tisdag, september 5, 2023

Viktor Andersson fick en problemfylld premiär i USF2000

Vi svenskar har numera flera racingtalanger att följa i vad som förhoppningsvis ska leda till en styrning i Indycar. Viktor Andersson är den senaste, som nu tävlar i klassen USF2000.

18-årige Viktor Andersson kommer ifrån Linköping och har tidigare kört gokart och andra formelbilsklasser. I och med flytten över till USA kliver han på det som kallas Road to Indy, som är en i förväg uttänkt väg som förarna kan gå för att nå en plats i Indycar.

Bilen man kör är en Tatuus IP-22 och USF-22. Moderna racingchassin med en för året ny, bredare monocoque med en Halo. Chassit är helt tillverkat i kolfiber och aluminium. Den såkallade bikake monocoquen, som är tillverkad av Tatuus Racing, uppfyller nuvarande FIA ​​2020 GEN 1 säkerhetsstandarder av Halo-typ inklusive sidokollisionspaneler, främre och bakre krockstrukturer, HANS-kompatibla INDYCAR nackstöd, fram- och bakhjulsförband, uppgraderade stolpar, och uppgraderad främre skottstruktur för USA-specifika ovala racingbanor.

Motorn är en Mazda 2-liters MZR på 175 hk framställd av Elite Engines, med ett maximalt vridmoment på 217 Nm.

Efter kvalet på lördagen så stod det klart att Viktor skulle starta i nittonde startrutan i båda racen. Ingen lysande kvalplacering således. Dock gjorde han en bra körning i race 1 och körde upp sig till en trettonde plats, med flest omkörningar av alla förare. Ett elfel stoppade Viktor från start i race 2.

Nästa deltävling går tillsammans med Indycar och Indy Lights på Barber Motorsports Park i Alabama den 30 april-1 maj och totalt kör man 18 race på åtta banor under året.

Text: Christer Hägglund
Foto: Viktor Andersson Official

Christer Hägglund
Christer Hägglund
Fotograf och skribent som under åren 2017-2020 arbetat med drifting, men gärna fotograferar och skriver om de flesta grenar. Utgår ifrån Sundsvall och har Sundsvall Raceway och Mittsverigebanan som hemmabanor.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna