16 C
Sundsvall
måndag, juli 8, 2024

Hoppas innerligt att branden inte blir ett faktum.

Oj den titeln var kraftig, ska vi verkligen ha en sån stark? Ja för denna artikel kommer belysa en sak som vi verkligen hoppas, på riktigt hoppas att den inte blir ett faktum.

Vad pratar vi om då? Har denna gamla skribent hört något som ännu inte har sett ljuset? Nej då inget nytt som vi redan inte visste kommer vi att diskutera i artikeln.

Som de flesta förhoppningsvis har läst vid det här laget, är att nästa år så kommer Rally VM att införa de nya rallybilarna (Hybridbilarna). Och visst det är intressant med nytt och även intressant att se utvecklingen gå framåt. Men och detta är ett stort MEN, har även säkerhetstänket uppdaterats, och då för att vara specifik har FIA tänkt på brandsäkerheten, nu när man inför bilar med batterimoduler?

Som vi skrev i en artikel nyligen, där vi pratade om att det införs olika zoner där rallybilarna skall köras på enbart eldrift. Om nu en hybridbil ska klara en längre styäcka med batteridrift, då lär det finnas starkare batterimodul än ett vanligt startbatteri.

Nu kan vi tänka på valfri bild där en eldriven fattar eld, och se vad som blir kvar av bilen efter en sådan brand med batterimoduler. Det är en brand som är nästan omöjlig att släcka om det brinner i själva batteripacket. Vidare så blir det inget kvar av elbilen efter en sådan kraftig brand.

När jag går igenom säkerhetsinformation på tex rally vm, så ser vi följande information. På varje sträcka så ska det finnas en ambulans redo att rycka ut vid olycka/krasch, det ska även finnas en bil som har uppgiften att rycka ut när det brinner.

Där är allt bra och genomtänkt, och det känns bra. Men har personalen som då ska agera vid en händelse som innefattar brand korrekt utrustning, de säger även att de som är i denna utryckande enhet bör ha en eller fler brandmän med, och det låter bra men det svar jag inte ännu har hittat. Vilka resurser har dem nu när Rally Vm introducerar hybridbilarna?

Detta är något som vi kommer ha koll på och leta efter, nu när flera sporter går mot hybridbilar och i vissa fall börjar dra sig mot bilar som drivs enbart med el, som t ex rallycross. Hur har dem tänkt kring detta?

Text: Henrik Andersson
Bild:

Henrik Andersson
Henrik Anderssonhttps://www.motorsportmagasinet.se
Fotograf och skribent som från 2010 fotat och skrivit om olika motorsporter, med drifting i fokus på allvar sedan 2014, fotograferar och skriver även om andra grenar. Utgår ifrån Heby och har rätt nära till GTR Motorpark samt Gelleråsen.

Related Articles

Våra Sociala Medier

1,230FansGilla
550FöljareFölj
112PrenumeranterPrenumerera
spot_img

Senaste artiklarna